Portföljuppdatering – Oktober 2013

Generell uppdatering
Portföljen har utvecklats mycket gynsamt sen i Juli. Och sen September så accelererade utvecklingen ytterligare, för att nå ett max på +25%. Senaste veckorna så har jag dock backat något, men ligger fortfarande på +20%. Stockholmsindex ligger på +15%. Samtliga bolag i portföljen har haft en mycket god utveckling under denna perioden. Man skulle kunna säga att allt gått så bra som det kunnat göra. Mycket trevligt, med tanke på det stapplande första halvåret. Se bild nedan för utveckling.

Just nu är vi, enligt många, inne i en särskilt känslig period, med tanke på USA’s politiska och finansiella haveri. Trots att jag försöker att aldrig ta beslut ur makro-ekonomiska perspektiv, så gjorde jag denna månaden ett övervägande att sälja av en viss andel av portföljen. Men då min erfarenhet från att agera efter makro-ekonomiska trender eller rykten, är otroligt dålig, så valde jag att inte sälja av någon andel. Istället la jag in stopp-loss ordrar på samtliga innehav. På så vis skyddar jag portföljen mot plötsliga tapp. I alla fall i teorin. Jag la in ordrarna så att de skulle utlösas vid -5% per aktie. Det dröjde inte mer än 1 vecka så löstes dessa ut på 4 av innehaven (axis, clas ohlson, nordnet och kappahl). Det räddade portföljen från en dykning på 2%, men samtidigt blev jag varse om att ordrarna så klart kan lösas ut även om börsen inte havererar… Framöver kommer jag att fortsätta med stopp-loss ordrar. Dock lägger jag dem på -10% istället för -5%. Jag tror -5% kommer för nära dagliga eller acceptabla variationer.

Innehav och framtida aktiviteter:
köper/ökar: Axis, Clas Ohlson, Millicom, Swedol, Mekonomen, Byggmax, Biogaia
avvaktar/behåller: H&M
säljer: Nordnet, KappAhl

Kort om bolagen:
Byggmax och Biogaia är 2 nya företag i portföljen.
Byggmax har jag själv erfarenhet från att handla från. Bra priser och en fantastisk hemsida. Analys av bolaget visar inte på en hysterisk uppsida, men väl en god potentiell ökning. Jag köper.
Biogaia är ett företag som utvecklar och säljer probiotiska produkter = bra bakterier. Det är inte lika komplicerat som mediciner, och passar för mig bra in i portföljen. Analysen i hitta kursvinnare visar på en mycket stor uppsida, även om jag exkluderar rekordåret 2012. Jag köper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Portföljuppdatering – Oktober 2013

    • Jag sålde Getinge för längesen. Det är ett bra företeg, men deras aktie är fullvärderad, enligt mig. Den har sämre förutsättningar att gå upp än samtliga andra aktier i portföljen.