Hem » Sparkonton » Få Bättre avkastning på dina fonder med SAVR

Få Bättre avkastning på dina fonder med SAVR

Det finns två sätt att tjäna en högre avkastning på fonder. Det ena sättet är att lyckas köpa fonder som ger en högre avkastning. Det andra sättet är genom att minska de förvaltningsavgifter som man betalar.

Värdetillväxt

Det kan vara svårt att veta vilka fonder som kommer gå bäst under de kommande åren. Det är därför svårt att maximera sin avkatning på detta sätt. Man skall givetviSavr konto app

ss välja de fonder som man tror kommer ge bäst avkastning men det är omöjligt att veta om de fonder man väljer kommer gå bra. Historisk data ger en fingervisning om framtiden men att en fond har gått bra tidigare år är ingen garanti för att fonden kommer fortsätta att gå bra. Man har med andra or liten kontroll över hur mycket ens fonder kommer gå upp i värde.

Förvaltningsavgift

Hur mycket man betalar i förvaltningsavgift rär däremot något som man vet i förväg och som man har kontroll över. Man skall därför alltid göra vad man kan för att aldrig betala mer än man måste i förvaltningsavgift. Om du investerar i en indexfond skall du t.ex. alltid välja den som tar ut lägst avgift. Alla indexfonder har ungefär samma innehålla och kommer ge ungefär samma avkastning så det finns ingen anledning att betala mer än man måste. Om man verkligen vill minimera sina avgifter så kan man t.o.m. Välja fonder såsom Avanza zero som inte tar ut någon avgift alls. Avanza zero är en fond som är helt gratis.

Om man vill välja en aktivt förvaltad fond så är det svårare att veta vilken man skall välja och vilken fond som kommer ge bäst avkastning efter avgifter. Hur bra en aktiv fond går beror ju helt på de som förvaltar fonden och även de bästa förvaltarna har bra och dåliga år. När det kommer till aktiva fonder kan man inte bara säga att du skall investera i den billigaste fonden för den billigaste fonden är kanske inte den bästa.

Det har länge varit svårt att ge bra råd för hur man skall minska sina förvaltningskostnader när man investerar i aktiva fonder. Det är dock inte längre fallet. Nu finns det ett enkelt sätt att sänka sina kostnader. Öppna ett konto hos SAVR.

SAVR är lösningen

SAVR är en ny fondmäklare som öppnade i November 2019. Det som gör denna fondmäklare unik är att den erbjuder rabatt på alla fondavgifter om du köper fonden genom SAVR. SAVR erbjuder 1300 olika fonder som du kan investera i. Detta är sanna fonder som du kan handla med hos de svenska storbankerna och hos de stora nätmäklarna Avanza och Nordnet. Samtliga 1300 fonder är billigare att äga om du köper dem via SAVR än om du köper dem genom en annan bank eller mäklare.

Skillnaden i förvaltningsavgift är i många fall betydande. Detta är speciellt sant om du investerar i aktivt förvaltade fonder. Bilden nedan visar hur mycket du kan spara genom att handla hos SAVR.

De besparingar som man kan göra på indexfonder och andra passiva fonder är betydligt mindre än de för aktivt förvaltade fonder. Avgifterna är dock lite lägre och jag rekommenderar att du gör allt du kan för att sänka dina kostnader. Om du kan spara 0.01% på att byta fondmäklare så bör du göra det. Alla besparingar ger dig mer pengar över tid. Om du kan spara pengar på att flytta till SAVR eller någon annan mäklare så bör du göra det.

Hur kan SAVR erbjuda lägre förvaltningsavgifter

Det kan verka konstigt att SAVR kan erbjuda lägre förvaltningsavgifter på fonder som förvaltas av andra förvaltare. Av företag som SAVR inte har någon kontroll över. Hemligheten bakom att SAVR kan erbjuda dessa lägre avgifter är mycket enkelt. Nästan alla fonder betalar en kommission till fondförvaltarna varje år. De får en andel av förvaltningsavgiften som tack för att de fick dig att investera i fonden. Som tack för att du investerade genom mäklaren. Alla banker och mäklare får denna kommission. Hur stor denna kommission är varierar mellan olika fonder.

SAVR betalar tillbaka denna kommission till dig som kund. Det är därför som du betalar lägre förvaltningsavgifter om du investerar genom SAVR.

Är SAVR ett bra val

Savr är nästan alltid ett bra val om du vill investera i aktivt förvaltade fonder. Om du investerar i aktive fonder så kan du spara mycket pengar på att använda SAVR och det är därför en bra ide att öppna ett konto. Det kan i många fall vara värt att flytta dina innehav till SAVR för att få sänkt avgift.

Om du bara investerar i passiva fonder och index fonder så kan det vara en bra ide att flytta ditt sparande. Det beror dock lite på vilka fonder du investerar i. Om du kan sänka din förvaltningsavgift med minst 0.1% om året så är det värt att flytta ditt sparande. Om besparingarna är mindre än så är det inte värt att flytta sitt sparande eftersom SAVR tar ut en årlig avgift om 0.09% på sparat kapital.