Hem » Uncategorized » Rakknivens återkomst

Rakknivens återkomst

rakning

På senare år har allt fler män och kvinnor gått över till att raka sig med en klassisk rakkniv istället för mer moderna påfund som rakapparater, engångshyvlar och hyvlar för utbytbara rakbladskassetter.

Vad ligger bakom den här trenden? Svaret är förstås mångfacetterat och om du frågar tio personer kan du få tio olika svar på varför de föredrar att använda rakkniv. Här har ska vi ta en närmare titt på två faktorer som hjälper till att lyfta rakknivens återkomst – både i Sverige och utomlands.

Närmare rakning och ökad kontroll

Tillverkarna av säkerhetshyvlar bombarderar oss dagligen med reklam för hur just deras nylansering kommer att ge oss en ännu närmare rakning med ännu bättre resultat än tidigare.

Sanningen är dock att de gamla klassiska rakkniven är svårslagen på den här punkten. Om du vill utvärdera själv, boka en en tid hos en barberare och låt denne gå loss med raklödder och rakkniv. Vill du vara extra noga i din utvärdering, förklara situationen för barberaren när du bokar tid och be om att få halva ansiktet rakat med rakkniv och andra halvan med en vanlig multibladshyvel.

Att raka sig med rakkniv är något man lär sig över tid genom att öva, precis som med många andra saker här i livet. Den ökade kontroll man får med en rakkniv kan absolut kännas skrämmande i början för den som är van vid den ”barnsäkra” säkerhetshyveln eller en elektrisk rakapparat. Den här ökade kontrollen är dock något man snabbt lär sig att inte bara vara okej med utan verkligen uppskatta.

För de flesta är det frustrerande att gå tillbaka till multibladshyvlar igen när de väl fått känna på den kontroll som rakkniven ger vad gäller vinkel, tryck och liknande faktorer. Det som skillnaden mellan att cykla med och utan stödhjul.

Om du rakar ansiktet är du förmodligen bekant med hur knepigt det kan vara att hantera de områden där hårväxten plötsligt ändrar riktning. Med en flerbladshyvel kan man inte bara vinkla om och börja raka ur en annan vinkel, utan det är lite som att försöka manövrera en minibuss med dålig svängradie. För dessa områden i ansiktet är en rakkniv – med sin höga grad av flexibilitet och kontroll – verkligen bra att ha.

Minskad risk för inåtväxande hårstrån

Många rakapparater och flerbladshyvlar är utformade så att de drar/lyfter upp hårstrået precis innan rakbladet skär av det. I reklamen framställs vanligen detta som en fantastiskt bra funktion och de olika tillverkarna försöker ständigt överträffa varandra i kampen om vem som kan göra det största lyftet.

Tyvärr innebär det här lyftande och ryckandet att rakbladet skär av hårstrået på en punkt som egentligen ska vara under hudytan. När rakhyveln har dragit vidare åker håret ned igen under hudytan och återgår till sin normala placering. Detta hjälper till att skapa känslan av att man fått en nära rakning, men vad händer senare när hårstrået börjar växa ut igen? Att det är skuret under hudytan ökar givetvis risken för att strået inte tar rätt väg upp igen, utan försöker tränga sig ut genom intakt hud eller börjar växa åt fel håll – två saker som lätt resulterar i småskador i huden som i sin tur lätt blir infekterade.

När man rakar med rakkniv skär man inte av hårstråna under hudytan, eftersom man inte drar/lyfter upp hårstråna innan man skär av dem. Därför minskar risken för inåtväxande hårstrån.

Viktigt: Det finns många faktorer som påverkar risken för inåtväxande hårstrån och att byta till rakkniv eliminerar inte samtliga. Man kan minska risken för inåtväxande hårstrån – inte helt radera den. Det finns till exempel en genetisk komponent som tyvärr innebär att en del personer har väldigt hög benägenhet för inåtväxande hårstrån oavsett vilken metod de använder när de rakar sig.